Corona biedt kansen voor transformatie

Bas Jochims, director Dutch Office & Hotel Investments bij Bouwinvest stelt in een interview met Vastgoedmarkt dat het aantal uren dat mensen op kantoren werken post corona met 10-15 procent afneemt. Dit zal resulteren in een daling van de vraag naar kantoren van 3- 4 miljoen, logischerwijs met een verhoogde leegstand tot gevolg.

De woningnood is echter nog steeds hoog in Nederland, waardoor een transformatie tot woonruimte voor veel kantoorpanden aantrekkelijk kan zijn. De kans op leegstand van huurwoningen is met een woningnood namelijk laag en de huurprijzen relatief hoog.

Geografisch gezien liggen de kansen vooral in de grote steden, door hoge leegstandsniveaus van kantoren. Echter valt het op dat Amsterdam bijvoorbeeld minder kansrijk bestempeld wordt dan Den Haag, Rotterdam of Utrecht vanwege de aanzienlijk slechtere betaalbaarheid van woningen en een betere kantorenmarkt.

Transformatie levert lokaal vele voordelen op:

  • Reductie van het woningtekort
  • Vermindering van leegstand
  • Verduurzaming van de omgeving door bijvoorbeeld een verbetering van de energieperformance. Vaak gaat transformatie naar wonen namelijk gepaard met een verbetering van energielabel.

Zowel provincie als gemeenten ondersteunen om bovenstaande redenen initiatiefnemers voor transformatie. Zo is er een regelhulp VastgoedTransformatie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die je helpt inzicht te krijgen in de haalbaarheid van transformatie initiatieven (regelhulpenvoorbedrijven.nl/vastgoedtransformatie). Met de regelhulp wordt stilgestaan bij maatschappelijke haalbaarheid, het gebouw en ontwerp en de financiƫle haalbaarheid. Voorfinanciering kun je uiteraard ook bij ons terecht, we staan je graag te woord over de mogelijkheden.

Kom in contact met Edo

Edo weet alles van consumenten(financieringen). Van startend beleggers tot eigen woning financieringen. Edo is van de creatieve oplossingen voor lastige casussen en zijn focus ligt op regio Twente. Eens sparren? Stuur hem een bericht.