Overbruggingsregeling box 3

De belastingheffing over box 3-vermogen zal de komende jaren flink veranderen. Het kabinet heeft aangegeven per 2026 naar een nieuwe box 3-systeem te willen overgaan. Deze is gebaseerd op werkelijk rendement. Voor de periode 2023 tot en met 2025 geldt een overbruggende wetgeving, ook wel de overbruggingsregeling genoemd. Dit moet een tijdelijke oplossing bieden. In dit blog lees je meer over de overbruggingsregeling voor box 3.

Overbruggingswet box 3

In de overbruggingswet box 3, geldend vanaf 2023, wordt de belastingheffing gebaseerd op de zogenoemde forfaitaire spaarvariant. In deze variant wordt het vermogen jaarlijks op 1 januari op basis van de werkelijke vermogensmix onderverdeeld in 3 categorie├źn: spaargeld, overige bezittingen en schulden. Per categorie wordt een forfaitair rendement berekend die uiteindelijk leidt tot de te betalen box 3 belasting.

In 2023 meer vermogensbelasting betalen

Beleggers in vastgoed gaan in 2023 meer vermogensbelasting betalen. Ten eerste gaat het algemene belastingtarief in box 3 tot en met 2025 jaarlijks met 1 procent omhoog, waardoor beleggers in 2023 over hun fictieve winst circa 32% belasting gaan betalen. Daarnaast gaan de rendementspercentages over overige bezittingen (waaronder vastgoed) fors omhoog. Dit wordt tegen een rendement van 6,17% meegenomen, terwijl schulden slechts voor 2,46% in aftrek kunnen worden gebracht.

Wat betekenen deze wijzigingen voor jou?

Bereken je vermogensbelasting via onze eenvoudige invultool op onze website: Vermogensbelasting berekenen – Beleggingspandlening

Kom in contact met Leonie

Leonie kent alle klanten van Beleggingspandlening. Zij is allround specialist voor zowel consumenten als professionals. Een eigen woningfinanciering valt ook binnen haar expertise. Zij werkt landelijk en komt graag met je in contact, dat mag ook via whatsapp!