Risico’s van beleggen in vastgoed

Investeren in vastgoed kan op lange termijn een leuk rendement opleveren. Aan een beleggingspand zitten echter ook risico’s vast. Ontdek waar je zoal op moet letten. 

Het pand wordt minder waard 
De laatste jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. De huizenmarkt ontwikkelt zich in de meeste gemeenten nog steeds gunstig. Maar… er kan een moment komen waarop de prijzen stagneren of zelfs dalen. Hierbij is het nog onzeker wat de coronacrisis voor effect zal hebben op de huizenmarkt.

Uw huurinkomsten dalenIn een ideale situatie heb je als vastgoedbelegger huurders die altijd op tijd hun huur betalen. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd zo te gaan. Dit is een van de risico’s van beleggen: zelfs als je de huurders van tevoren goed screent, kan het zijn dat ze de huur te laat of zelfs helemaal niet betalen.
Daarnaast kan een huurder ook de huur opzeggen. Als je tijdelijk geen huurder vindt voor je pand, heb je ook geen huurinkomsten. Inkomsten die zijn vaak hard nodig om de rente, aflossing en kosten te kunnen betalen. 

De onderhoudskosten vallen hoog uit 
Als je een eigen huis hebt, dan heb je het vast wel eens meegemaakt: onverwachte kosten voor onderhoud. Het dak kan door ouderdom gaan lekken of de cv-ketel houdt er opeens mee op.. Ook bij verhuur van je beleggingspand aan iemand anders komt een deel van het onderhoud komt voor eigen rekening. Grote reparaties en onderhoud zijn volgens de wet de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Het is goed om hier geld voor opzij te zetten, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan! 

Andere risico’s van beleggen in vastgoed 
Een aantal andere risico’s van beleggen in vastgoed is: 

  • Als je belegt in vastgoed, kun je niet zomaar bij (een deel van) je geld. Als je geld nodig hebt, moet je het pand wellicht eerst verkopen. 
  • Als je net begint als vastgoedbelegger, zit een groot deel van je vermogen in één pand. Je hebt het risico dan niet gespreid over meerdere beleggingen.  
  • Als de rentevaste periode is afgelopen en je wilt de financiering verlengen, dan kan de rente omhooggaan. Dit kan betekenen dat de financieringslasten hoger worden. 

Kan ik beleggen met weinig risico?
Investeren in vastgoed gaat nou eenmaal gepaard met risico’s, net zoals andere vormen van beleggen overigens. Jezelf goed laten informeren is belangrijk. Als je jezelf goed voorbereidt, kunt je de risico’s van beleggen in vastgoed gelukkig wel verkleinen. Nu de spaarrente laag of nihil is, kijken steeds meer mensen wel naar alternatieven om rendement op hun vermogen te behalen.  Beleggen in vastgoed is een goede optie. Ben je ook nieuwsgierig of het iets voor je is? Start dan eens met berekenen hoeveel eigen geld je  nodig hebt om een pand aan te kopen. Kijk eens op onze berekentool op www.beleggingspandlening.nl of neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over het financiering van een beleggingspand. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden voor je persoonlijke situatie! 

Kom in contact met Michel

Vanuit zijn focus op ondernemers en investeerders is Michel hét aanspreekpunt voor fix & flip of overbruggingsfinancieringen. Zelf is hij ook actief op het gebied van vastgoedtransformaties. Zijn persoonlijke netwerk zit vooral in omgeving Salland. Stuur hem gerust een bericht!