Waarom mag ik mijn eigen woning niet verhuren?

De bank vereist een huurbeding (verbod om te verhuren zonder toestemming) bij financiering van een eigen woning hypotheek omdat verhuren andere risico’s met zich meebrengt dan zelf bewonen. Dit huurbeding wordt opgenomen in de hypotheekakte die geregistreerd wordt bij de notaris.

De waarde van het huis kan met een huurder erin lager liggen. Een huis met huurder kan ook moeilijker verkoopbaar zijn dan een woning die leeg verkocht wordt met een langere verkoopperiode tot gevolg. Immers is er aanzienlijk minder vraag naar verhuurde woningen dan woningen die leeg verkocht worden. Zodra je gaat verhuren gelden er huurrechten voor de huurder en kan de huurovereenkomst vaak niet zomaar ontbonden worden. Wil je een woning financieren die wordt verhuurd? Hiervoor biedt de bank een verhuurhypotheek aan. Vanwege het verhoogde risico zijn er specifieke voorwaarden verbonden aan deze verhuurhypotheek, zoals bijvoorbeeld een hoger rentepercentage.

Stel dat je toch verhuurt met een eigen woninghypotheek, komt de bank hier dan achter?

Ja, dit kan op verschillende manieren. Als je de huur ontvangt via dezelfde bank die de hypotheek verstrekt heeft kan de bank dit inzien en naar aanleiding hiervan een onderzoek instellen. Daarnaast kan de bank in het kadaster zien dat je wellicht al een andere woning hebt aangekocht. Wanneer de te verhuren woning aangeboden wordt op verhuursites is dit openbaar inzichtelijk en dus simpel te achterhalen. Tenslotte kan het ook zijn dat jouw huurder de bankpost retour stuurt met de melding; woont hier niet meer. Erg moeilijk is het dus niet om te achterhalen dat je jouw woning (zonder toestemming) verhuurt.

Maar wat als de bank erachter kom dat ik verhuur zonder toestemming?

Waarschijnlijk ontvang je eerst een waarschuwingsbrief waarin je gewezen wordt op het verbod voor verhuur en met het verzoek de huurovereenkomst te beëindigen. Meestal heb je hier maximaal 6 weken de tijd voor. De beëindiging moet je overigens schriftelijk aantonen. Reageer je niet of wordt het huurcontract niet ontbonden? Dan kan de bank de lening opeisen. Dit betekent dat je de gehele lening ineens moet terugbetalen. Dit kan op 3 manieren: met eigen geld, alsnog oversluiten naar verhuurhypotheek of verkoop van de woning. Lukt dit niet binnen de gestelde termijn? Dan kan de bank overgaan tot gedwongen verkoop (executie verkoop). Vaak levert dit minder geld op met een mogelijke restschuld tot gevolg.

Ook loop je het risico dat de bank je opneemt in het frauderegister. Dit kan zowel intern als extern zijn. Consequentie hiervan is dat je mogelijk tot 8 jaar na het voorval problemen kunt hebben met het afsluiten van financiële producten zoals hypotheken als verzekeringen. Dit geldt voor zowel de geldverstrekkende bank als externe financiële instellingen. Concluderend kunnen we dus stellen dat het allesbehalve verstandig is om een woning te verhuren waarop een eigen woning hypotheek rust.

Wil je toch verhuren? Raadpleeg een professional die je kan adviseren over een passende verhuurhypotheek. Wij geven je hierover
vrijblijvend advies.

Kom in contact met Edo

Edo weet alles van consumenten(financieringen). Van startend beleggers tot eigen woning financieringen. Edo is van de creatieve oplossingen voor lastige casussen en zijn focus ligt op regio Twente. Eens sparren? Stuur hem een bericht.